bilforsakringen.se

Halvförsäkring

Är du osäker på vad halvförsäkring innebär, eller vilket bolag du ska teckna försäkringen hos? Här får du svar på vanliga frågor, och kan läsa jämförelser mellan halvförsäkringar på olika försäkringsbolag.

Vad är halvförsäkring?

Halvförsäkring är vad som behövs för att få allrisk, brand, glas, maskin, räddning och rättsskydd täckt – och som dessutom inkluderar trafikförsäkring. Den inkluderar inte vagnskadeförsäkring, för skador på egen bil vid trafikolycka.

Jämför & teckna halvförsäkring för din bil

Det finns många alternativ när det gäller halvförsäkring för bilen, men du kan här läsa en kort jämförelse av vad som skiljer de olika försäkringsbolagen åt och vad som utmärker dem.

WaterCircles halvförsäkringar utmärker sig genom att inneha Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval samt genom sin variant Superbil Halvförsäkring där flera tillägg ingår för ett lägre pris, bland annat vägassistans och självriskeliminering för parkeringsskador – en bra halvförsäkring helt enkelt.

Hedvig har mycket bra kundomdömen för sina halvförsäkringar och deras smidiga app, och utmärker sig genom att täcka in maskinskada tills bilen har körts i 10 000 mil eller har blivit åtta år gammal.
Gjensidiges halvförsäkringar innebär smidig skadeanmälan och möjlighet till lägre pris när du samlar försäkringar hos dem. De erbjuder också ett pluspaket som tillägg där försäkring för assistans, hyrbil, skadegörelse, djurkollision, parkeringsskada och trafikolycksfall ingår.
Ica Försäkrings halvförsäkringar anses vara bland de mest prisvärda, med fast pris i minst fem år, ersättning för kostnader för oförutsedda fel i åtta år, Ica-bonus, och möjlighet till pluspaket med lägre självrisk.
Evolis halvförsäkring utmärker sig genom att vara relativt billig, samtidigt som den också är helt utan bindningstid, vilket innebär att du kan byta försäkring – även till annat bolag – när som helst.
OKQ8 erbjuder en bra halvförsäkring i samarbete med Gjensidige, och låter dig lägga till deras paket BackUp Plus för att för en mindre summa få upp till 3000 kronor i självriskersättning.
Svedeas halvförsäkringar innefattar till stor del detsamma som de på andra bolag, men de utmärker sig genom att ge mycket individuellt anpassad prissättning som gagnar erfarna förare i vanliga personbilar.
Länsförsäkringars halvförsäkringar liknar de på övriga bolag. De ger ett bra skydd för många typer av bilar, och är en av de största på den svenska marknaden, men erbjuder inga särskilda tillägg.
If erbjuder halvförsäkringar med många olika typer av tillägg, och det finns därför bra möjligheter att anpassa försäkringen till just det som du behöver för din typ av bil och situation.
Folksam erbjuder halvförsäkringar med bra skydd och många möjliga tillägg som till exempel försäkring för assistans, hyrbil och djurkollision. De erbjuder också ett lägre pris för dig som tecknar över internet.

Vanliga frågor och svar

Vad täcker halvförsäkring?

En halvförsäkring täcker vad trafikförsäkringen inkluderar, men också allrisk, brand, glas, maskin, räddning, rättsskydd och stöld. Med andra ord täcker den in flera skador och problem med den egna bilen – dock inte vagnskada, det vill säga skador på den egna bilen som har orsakats av en trafikolycka, skadegörelse eller en extern olyckshändelse.

Vad är det för skillnad på trafikförsäkring och halvförsäkring?

Den grundläggande skillnaden på trafikförsäkring och halvförsäkring är att trafikförsäkringen täcker skador som du har vållat på ett annat fordon, medan halvförsäkring också täcker in flera typer av skador på den egna bilen.

Vad är skillnaden mellan hel- och halvförsäkring?

Skillnaden mellan hel- och halvförsäkring är att helförsäkring också inkluderar vagnskadeförsäkring – vilket innebär ersättning för skador på den egna bilen som har uppkommit vid trafikolycka, skadegörelse och externa olyckor.

Vad kostar halvförsäkring för bil?

Genomsnittet för vad halvförsäkring kostar för bil ligger på omkring 4000 kronor om året. Det varierar dock mycket baserat bland annat på försäkringsbolag, din bils märke och ålder, och din egen ålder.

Ingår bärgning i halvförsäkring?

Ja, bärgning ingår alltid i halvförsäkring för bil. När du tittar på försäkringarnas villkor ingår detta i vad som kallas räddning, och syftar på bärgning till verkstad efter ett driftstopp.