bilforsakringen.se

Hitta stulen bil – så ska du agera

Om du upptäcker att din bil har blivit stulen är det viktigt att agera snabbt och effektivt. Att vara med om en bilstöld kan vara en stressande och överväldigande upplevelse, men det finns steg du kan följa för att öka chanserna att återfå din bil och se till att situationen hanteras korrekt.

Anmäla stulen bil i 4 steg

När du inser att din bil är stulen, finns det en specifik process att följa. Det handlar om att snabbt informera rätt instanser. Här är de fyra huvudstegen du bör ta:

1. Anmäl till polisen (114 14)

Anmäl omedelbart bilstölden till polisen. Detta görs genom att ringa polisens nationella telefonnummer 114 14 eller på Polisens hemsida. Vid anmälan bör du vara redo att ge så mycket information som möjligt, inklusive bilens registreringsnummer, märke, modell, färg, eventuella distinkta kännetecken och den senaste kända platsen för fordonet. En polisanmälan är nödvändig både för att påbörja en utredning och för att styrka en eventuell försäkringsansökan.

2. Kontakta försäkringsbolaget

När polisanmälan är gjord behöver du kontakta ditt försäkringsbolag. Informera dem om situationen och ge dem en kopia av polisanmälan. Försäkringsbolaget kommer att informera dig om vilka vidare steg som ska tas och hur eventuell ersättning kommer att hanteras. Beroende på din försäkringspolicy kan du vara berättigad till ersättning för stölden.

3. (Hör av dig till leasingföretaget)

Om bilen är leasad måste du omedelbart informera leasingföretaget om stölden. De kommer att ha egna procedurer och krav som måste följas. Dessutom kan leasingföretaget ha tilläggsförsäkringar eller stödtjänster som kan vara till hjälp.

4. Anmäl till arbetsgivaren (företagsbil)

Om bilen är en företagsbil, är det viktigt att omedelbart informera din arbetsgivare. De kan behöva göra en egen anmälan och informera sitt försäkringsbolag om stölden. Dessutom kan de ha specifik information eller resurser som är relevanta för situationen.

Stöldskydd för bil

Att skydda din bil mot stöld är en viktig del av att vara bilägare. Det finns flera effektiva åtgärder och produkter som kan hjälpa dig att minska risken för att din bil blir stulen. Här är några av de mest populära och effektiva metoderna för stöldskydd av bil:

Spårsändare för bil

En spårsändare för bil är en enhet som kan spåra bilens position om den skulle bli stulen. Denna enhet använder GPS-teknik för att låta dig och polisen snabbt hitta fordonets exakta plats. Många trackers kommer även med ytterligare funktioner som realtidsspårning via en app, vilket ger en extra säkerhetsnivå och är bra när du vill hitta stulen bil.

Stöldskyddsförordningens bilrutemärkning

Bilrutemärkning enligt stöldskyddsförordningen innebär att ett unikt identifieringsnummer etsas in i bilens alla rutor. Detta gör det svårare för tjuvar att sälja stulna bilar eller delar från dem, eftersom identiteten på bilen lätt kan spåras. Det är också en avskräckande faktor, då tjuvar föredrar bilar som inte kan spåras så lätt.

Billarm

Ett billarm är en klassisk och effektiv metod för att avskräcka tjuvar. Moderna billarm är avancerade och kan inkludera funktioner som rörelsesensorer, ljudalarm och till och med anslutning till din smartphone för att meddela dig om någon försöker bryta sig in i din bil.

Rattkrycka

En rattkrycka är en fysisk enhet som fästs på ratten och gör det omöjligt att styra bilen. Den är synlig från utsidan och fungerar som en stark avskräckande faktor mot potentiella biltjuvar. Rattkryckor är relativt billiga och enkla att använda, vilket gör dem till ett populärt val för många bilägare. Finns att köpa hos bland annat AutoExperten.

Startspärr

En startspärr är ett elektroniskt säkerhetssystem som förhindrar att motorn startas utan en korrekt nyckel eller fjärrkontroll. Detta system är ofta inbyggt i moderna bilar och är mycket effektivt för att förhindra stöld, eftersom det gör det mycket svårt för tjuven att starta bilen utan den rätta nyckeln.

Immobilizer

En immobilizer är en annan typ av elektroniskt säkerhetssystem. Det förhindrar att motorn startar om inte en rätt kod överförs från nyckeln till bilens tändningssystem. Detta system är mycket effektivt eftersom det kräver att tjuven har tillgång till den specifika nyckeln som är kopplad till bilens tändningssystem.

Kolla om bilen är stulen

Om du misstänker att bilen är stulen, eller om du överväger att köpa en begagnad bil och vill vara säker på dess historia, finns det flera sätt att kontrollera detta. Det är viktigt att kolla om bilen är stulen för att undvika att oavsiktligt köpa eller hantera ett stöldgods. Följ dessa tre steg:

 1. Kontakta polisen: Om du misstänker att en bil är stulen, bör du ringa polisen på 114 14 och göra en anmälan.
 2. Transportstyrelsen: För att kolla upp ett fordon, till exempel vid köp av en begagnad bil, kan du söka i Transportstyrelsens bilregister. Hos Transportstyrelsen kan du också se en lista över registreringsnummer på efterlysta fordon.
 3. Larmtjänst: Det finns en lista på stulna bilar hos Larmtjänst, som innehåller fordon som är efterlysta av polisen.

Böter för stulna fordon

Att hantera stulna fordon, antingen genom att köpa, sälja eller använda dem, kan leda till allvarliga juridiska konsekvenser, inklusive böter och andra straffrättsliga åtgärder. Här är vad du behöver veta:

 • Juridiska konsekvenser
  Om du medvetet köper, säljer eller använder ett stulet fordon kan du åtalas för brott. Detta gäller även om du inte själv har stulit fordonet.
 • Böter
  Böter för att hantera stulna fordon kan vara mycket höga. Böterna syftar till att avskräcka och bestraffa de som deltar i marknaden för stulna fordon.
 • Fängelsestraff
  I vissa fall kan hantering av stulna fordon även leda till fängelsestraff, speciellt om det är en del av organiserad brottslighet eller om det har varit upprepade överträdelser.
 • Ansvar att kontrollera
  Köpare av begagnade fordon har ett ansvar att kontrollera att fordonet inte är stulet. Att hävda okunskap om att fordonet var stulet är sällan en framgångsrik försvarstaktik i rättssalen.