bilforsakringen.se

Trafikförsäkring bil

Är du osäker på vilken trafikförsäkring du ska teckna till din bil? Här går vi genom de stora försäkringsbolagen som erbjuder trafikförsäkring till bil, och svarar på frågor om vad det betyder och innefattar.

Vad är trafikförsäkring?

Trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som ger ersättning för personskador samt för skador på det andra fordonet vid trafikolyckor som du har vållat. Du kan läsa en mer utförlig förklaring hos Transportstyrelsen.

Jämför & teckna trafikförsäkring för din bil

Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder trafikförsäkring för personbilar, men ingen fara – här följer en genomgång och jämförelse av de vanligaste bolagen du kan teckna trafikförsäkring hos i Sverige.

WaterCircles

WaterCircles erbjuder trafikförsäkringar som är miljömärkta med Bra Miljöval, och har flera tillägg att välja på. De erbjuder dessutom rabatt för dig som väljer att teckna din trafikförsäkring hos dem via deras webbsida.

Hedvig

Hedvig erbjuder en trafikförsäkring som är mycket lik övriga, och som främst står ut genom deras snabba kundsupport. Du får även prisförslag mycket snabbt hos dem, som automatiskt tas fram på under en minut.

Gjensidige

I form av ett större försäkringsbolag kan Gjensidige ge dig ett lägre pris när du inte bara har din trafikförsäkring hos dem. Deras process när en olycka har inträffat anses också vara smidig.

ICA Försäkring

Ica Försäkring utmärker sig genom att i trafikförsäkringen inkludera krishjälp, samt att ge dig Ica-bonus på teckningen av försäkring. Du får också fast pris i fem år när du tecknar försäkring hos dem.

Evoli

Evoli inriktar sig med sin trafikförsäkring särskilt mot dig som äldre och mer erfaren förare, genom att ge dig ett bättre pris då du statistiskt är med om färre olyckor.

OKQ8 Försäkring

OKQ8:s trafikförsäkring är grundläggande men fungerande och smidig. Något som bör betänkas är att det marknadsförda tillägget BackUp Plus inte kan skaffas om du inte minst har halvförsäkring.

Svedea

Svedeas trafikförsäkring är liknar till stor del övriga försäkringsbolags, men utmärker sig genom att ha en hög kundnöjdhet – något som de fått pris för från Svenskt Kvalitetsindex flera år i rad.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringars trafikförsäkring är till mångt och mycket lik övriga bolags alternativ i vad den innehåller, men de erbjuder rabatt när du väljer att teckna försäkringen hos dem digitalt via deras webbsida.

if

If har utöver den vanliga trafikförsäkringen också ett alternativ, TrafikXtra, som lägger till ersättning för rättskydd, stöld och räddning. De utmärker sig också genom att låta dig enkelt byta upp eller ner till annan försäkring.

Folksam

Folksams trafikförsäkring är till största del lik den hos övriga bolag, men utmärker sig genom sin miljömärkning Bra Miljöval och genom att ge rabatt när du tecknar via deras webbsida.

Vanliga frågor och svar

Vad täcker trafikförsäkring?

En trafikförsäkring täcker personskador samt skador på den andra förarens bil när du har varit den vållande parten i en trafikolycka eller kollision. Den täcker inte ersättning för skador på din egen bil, utan du behöver en halv- eller helförsäkring, eller en vagnskadegaranti, för att få ut ersättning för detta.

Vad kostar trafikförsäkring?

En trafikförsäkring kostar i genomsnitt cirka 3000 kronor per år. Priset skiljer sig dock en del baserat på vad din bil är av för märke och ålder, samt vilket bolag du väljer att teckna försäkringen hos. Tänk på att försäkringen är obligatorisk, och att avgiften för att vara oförsäkrad är långt mycket högre.

Ingår trafikförsäkring i halvförsäkring?

Ja, trafikförsäkring ingår i halvförsäkring. Du behöver alltså inte skaffa båda två separat – en halvförsäkring täcker utöver det trafikförsäkringen innebär också in skador på den egna bilen i flera situationer.

Hur funkar det med trafikförsäkring vid ägarbyte?

Vid ägarbyte måste den nya ägaren teckna trafikförsäkring som börjar gälla från dagen ägarbytet anmäls. Den tidigare ägaren behöver inte göra något särskilt, då den befintliga trafikförsäkringen upphävs vid ägarbytet. Om bilen är registrerad som avställd vid tillfället för ägarbytet behövs ingen trafikförsäkring tecknas förrän den ska ställas på igen.