bilforsakringen.se

Helförsäkring

Funderar du på att skaffa helförsäkring? Här hittar du grundläggande information och svar på frågor, samt en guide som jämför flera olika försäkringsbolag på den svenska marknaden som erbjuder helförsäkring till bil.

Vad är helförsäkring?

En helförsäkring är vad som inkluderas i trafik- och halvförsäkring, plus vagnskadeförsäkring. Detta innebär att den också täcker in skador på den egna bilen vid trafikolyckor, andra externa olyckor, och vid skadegörelse.

Jämför & teckna helförsäkring för din bil

Det finns många försäkringsbolag på den svenska marknaden att läsa på om och kolla upp innan du tecknar försäkring, men här följer en underlättande jämförelseguide över deras helförsäkringar för bil.

WaterCircles helförsäkringar utmärker sig dels genom deras fokus på miljö, med särskilda alternativ för dig med elbil, laddhybrid eller elhybrid, och dels av hur de erbjuder många valmöjligheter och tillägg som hyrbil, djurkollision och trafikolycksfall. Denna helförsäkring passar dig som bryr dig om både din bil och om miljön.

Hedvig erbjuder bra helförsäkringar som bland annat utmärker sig genom hur de ersätter dig vid kollision med djur helt utan självrisk, och hur responsiva de är när du rapporterar en olycka eller skada.
Gjensidige kan som en av de större aktörerna erbjuda inte bara en bra och täckande helförsäkring, utan också bra rabatter och erbjudanden när du har samlat flera av dina försäkringar hos dem.
Ica Försäkring erbjuder helförsäkringar med ett bra skydd och med ett fast pris i minst fem år. Du får dessutom Ica-bonus när du tecknar försäkringen, och kan lägga till sådant som assistans och hyrbil.
Evolis helförsäkringar utmärker sig inte bara genom sitt låga pris, utan också genom hur de erbjuder tillägget Premium, som sänker självrisken för flera av de skydd som de erbjuder.
OKQ8:s helförsäkring erbjuds i samarbete med Gjensidige, och liknar deras, men utmärker sig genom OKQ8:s tillägg BackUp Plus, som ger dig ett utökat skydd och en av de lägsta självriskerna på den svenska marknaden.
Svedeas helförsäkringar utmärker sig genom deras mycket positiva omdömen från användare, som vunnit “nöjdast kunder” från Svenskt Kvalitetsindex flera år i rad. De utmärker sig också genom att erbjuda vägassistans genom sitt XL-tillägg.
Länsförsäkringar är bland de största i Sverige inom helförsäkringar, och erbjuder dig att teckna försäkring till många olika typer av bilar. De erbjuder också lägre pris om du tecknar via deras webbsida.
If erbjuder helförsäkringar i två olika varianter: klassisk, motsvarande de på andra försäkringsbolag, och stor, som dessutom inkluderar försäkring för kupéskada, ersättning av bilen vid stöld eller totalförstörelse, hyrbil, bilnyckel, förar- och passagerarolycksfall, samt självriskreducering.
Folksam erbjuder en helförsäkring som ungefär motsvarar den på övriga försäkringsbolag, men som också erbjuder flera tillägg som hyrbil, assistans och djurkollision, och som anses vara smidig och enkel att teckna.

Vanliga frågor och svar

Vad täcker helförsäkring?

En helförsäkring täcker vad som ingår i en halvförsäkring och trafikförsäkring, men utöver detta också vagnskadeförsäkring. Detta innebär alltså att du får ersättning för skador på din egen bil vid trafikolyckor, andra utomstående olyckor, och skadegörelser, utöver det som ingår i halvförsäkringen för den egna bilen och för fordon du vållat skada på.

När lönar sig helförsäkring?

Det kan framförallt löna sig med helförsäkring när bilen är tre år gammal och dess vagnskadegaranti har löpt ut, då den garantin i kombination med en halvförsäkring redan ger dig samma skydd som en helförsäkring.

Vad kostar helförsäkring för bil?

Genomsnittet för vad helförsäkring kostar för en bil ligger kring 6000 kronor per år, men prissättningen kan variera mycket – dels mellan försäkringsbolag och dels beroende på bland annat din bils ålder och märke.

Hur länge ska man ha helförsäkring på bil?

Man brukar säga att man ska helförsäkring på bil tills den är omkring tio år gammal. Efter detta börjar värdet på bilen gå ner, och till slut kan ersättningen bli lägre än försäkringskostnaden.

Ska man ha halvförsäkring eller helförsäkring?

Halvförsäkring eller helförsäkring beror på bilens ålder. De tre första åren räcker halv, då den täcks av vagnskadegaranti – efter detta rekommenderas hel tills den är omkring tio år, då bilens värde sjunker.